Börjar det bli dags att byta ut köket? Se till att du har en plan innan du sätter igång och att du har koll på alla steg som ingår i en sådan renovering.

Tänk också på att det arbete du väljer att leja ut kräver planering och samordning. 

Hantverkare du behöver när du renoverar köket är elektriker, rörmokare och eventuellt plattsättare & snickare

Innan du sätter igång, hör med kommunen om din köksrenovering kräver en bygganmälan. Vid flytt av hela köket eller t ex avloppet krävs i många fall en bygganmälan.

När vi listar steg-för-steg hur du renoverar köket, utgår vi från ett scenario där du redan har en köksritning och alla produkter är valda.

Köksrenovering steg för steg

1. Riv ut det gamla köket, antingen själv eller med hjälp av en snickare och plugga igen gamla rör. Riv också, vid behov, ner väggar där nya rör och ny el ska dras, samt golvet om det ska bytas.

- Det här momentet kan du antingen genomföra själv för att spara pengar, eller låta snickaren göra. Fundera då även på om du ska köra materialet till återvinningen själv eller betala för att få det bortkört.

2. Elektriker och rörmokare startar nu eventuellt arbete med att justera el och rördragning för att det ska fungera med planlösningen för ditt nya kök. De plockar bort den el och de rör som inte ska användas längre. Nya dragningar sker.

3. Nu är det dags att återställa eventuella ingrepp i väggar, golv och tak - exempelvis reparera gipsskivor, spackla och måla. Gör du inte arbetet själv krävs snickare och målare i det här skedet.

4. Montering av köksstommar och disk-ho. Om du inte tänkt göra arbetet själv är det återigen en snickare som behövs för det här momentet.

5. Montering av köksbänkskiva. Många måttbeställer bänkskivor som levereras med färdigt hål för disk-ho, men har du inte gjort det krävs det en del måttande och sågande för att få det här momentet klart. 

- Tänk på att om du väljer stenbänkskiva kan leveranstiden på denna göra att du får en paus i renoveringen. Ofta vill tillverkaren komma och mäta först när stommarna är på plats, därefter ska bänkskivan tillverkas och levereras. Det kan då handla om att renoveringstiden fördubblas eftersom du får en paus i mitten.

6. Eventuellt kakel monteras av dig själv eller plattsättare mellan under- och överskåp. Eventuellt stänkskydd monteras samtidigt ovanför hällen - alternativt när elektriker varit på plats och kopplat in fläkt och ugn. 

- Man brukar ha kakel både ovanför hällen och ibland bakom fläkten men kaklet monteras innan fläkten.

7. Eventuell belysning på undersidan av överskåp och i lådor monteras av elektriker, och inkoppling sker av ugn och fläkt. Rörmokaren kommer också på besök igen för att koppla in diskmaskin, blandare vid disk-ho och eventuell ismaskin i kylskåpet. 

8. En sista genomgång med snickaren. Det kan handla om skåp som ska kläs in upp till taket, inredning som ska monteras i köksskåpen, luckor som ska på plats och/eller småjusteringar som behöver göras för ett estetiskt snyggt resultat.